Profil

Namn: Ida Maria Erika Ingemarsdotter
Född: 1985-04-26
Bor: Östersund
Uppväxt: Sveg
Klubb: Åsarna IK, tidigare Svegs IK, Älvros IK, Myssjö/Ovikens IF
Utbildning: Grundskola, Skidgymnasium och pluggar nu Idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund
Kör: Nordenstjärna cykel från 1930-talet

Jag är född och uppvuxen i Sveg centralorten i Härjedalen som ligger vid Ljusnans strand, många är ni nog som stannat och tankat, ätit eller handlat i Sveg när ni varit på väg mot våra fjäll. Här började mitt liv!

Då som nu är jag  lätt rastlös av mig och gillar att röra på mig på ett eller annat sätt. Skidorna kom tidigt in i mitt liv, redan i två års åldern stod jag på mina egna skidor och kämpade för att klara mig själv, antingen utför i slalombacken eller på ett par längdskidor. Att det skulle bli längdskidor var ingen självklarhet. Idrottsintresset har alltid varit stort hos mig, under min uppväxt var det förutom längdskidor i Svegs IK och alpint i Lofsdalens SK även lite fotboll, orientering, dans med på programmet.

Under ungdomsåren var det ena helgen alpint i Klövsjö för att nästa helg vara på längdtävling i Ytterhogdal jag trivdes som fisken i vattent att hinna med båda idrotterna. Tyvärr började tävlingarna krocka med varandra när jag blev äldre ungdom och jag blev tvungen att börja välja. Det blev längdskidorna som tog över mer och mer, det gick även bättre i längdspåret än i alpinbacken… Fast alpint har alltid legat mig varmt om hjärtat för att jag gillar fart upplevelsen, detta gör att en fjällsemester på våren med alpinåkning är ett måste!

2001 på hösten började jag gymnasiet, det gjorde jag i Mora vid deras skidgymnasium. Fyra fantastiska år tillbringade jag i Mora med härliga kompisar, grymma tränare som gav oss möjligheter att utvecklas mot toppen samt som människor. Från denna tid finns det många många minnen som jag kan glädjas åt. Under mina år i Mora fick jag även möjlighet att få komma ut och tävla internationellt för första gångerna, först J-camp sen Ungdoms OS och efter det 2 JVM.

Efter gymnasiet flyttade jag norrut och denna gång till ”stan” Östersund alltså, och sedan 2005 bor jag nu här. Här håller jag i sakta mak på att skaffa mig en utbildning inom Idrottsvetenskap, en utbildning jag på började 2005 och har inte så jättelångt kvar till examen men minst ett år till med plugg blir det. Efter karriären som längdåkare vill jag gärna jobba med människor som vill röra på sig.

Under åren här i Östersund, har antalet dagar på resande fot ökat markant, från att åka runt i Sverige på Sverige cuper, reser jag idag runt på WC cirkusen från november till mars. Jag får verkligen möjligheten att se mig omkring och testa mina gränser i spåret. Säsongen 2007 blev jag uttagen att få åka mitt första senior mästerskap VM i Sapporo, en stor upplevelse som slutade med en 7:e plats i sprint, säsongen 2009 fick jag en ny chans och det blev en 4:e plats i sprint denna gång.

Hela tiden vill jag prestera bättre och nå högre och högre upp i resultatlistorna, det är en utmaning att se hur långt jag ska kunna nå, samt att övervinna de hinner som uppstår efter vägen som skador, jag har under mina senior år hunnit med några olika ett trasigt knä och en bruten handled. Dessa händelser är tråkiga när det händer men jag har gått stärkt ur dem alla och jag är 100 procentigt säker på att de gjort mig till en bättre idrottare, på att lyssna på min kropp och att vara lugn. För allt löser sig, det är bara vägen dit, som tar olika lång tid.

Drivkraften för mig är glädjen som jag finner i att idrotta samt möjligheten att se hur långt jag kan nå. För jag vill stå på en prispall och höra den svenska nationalsången spelas!!

Facebook icon
LinkedIn icon